BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Higienos instituto atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad vilniečiai darbo vietose dažnai patiria psichologinį smurtą. Tyrimo metu apklausti atsitiktinai atrinkti dirbantys vilniečiai. Tyrimo tikslas - įvertinti psichologinio smurto darbo vietose paplitimą, pasireiškimo formas ir sąryšį su smurto rizikos veiksniais.
Buvo tiriamos kelios psichologinio smurto apraiškos: žodinė agresija, ujimas, priekabiavimas, grasinimas. Tyrimu buvo nustatomas šių apraiškų dažnis Vilniaus [...]

Kompiuterinė tomografija - vienas iš radiologinių tyrimo metodų, kurį atliekant naudojama jonizuojančioji spinduliuotė. Šis metodas yra tikslesnis ir suteikia daugiau informacijos nei paprasta rentgeno nuotrauka. Tačiau pacientas gauna žymiai didesnę apšvitą, todėl labai svarbu prieš skiriant tyrimą įsitikinti ar tikrai pacientui reikalingas šis tyrimas, ar negalima taikyti kitų tyrimo metodų, išvengiant nepagrįstos apšvitos. Pagrįstumas - [...]

Higienos institutas ir Sveikatos apsaugos ministerija skelbia konkursą Lietuvos mokykloms “Kaip mes padėsime išsaugoti antibiotikų efektyvumą”.
Jau antrus metus lapkričio 18 dieną Europoje, taip pat ir Lietuvoje, minima Europos supratimo apie antibiotikus diena. Tai Europos sveikatos iniciatyva, kurią remia Pasaulinė Sveikatos Organizacija, suinteresuotos sveikatos profesionalų bei mokslininkų grupės. Europos supratimo apie antibiotikus dienos tikslas - atkreipti [...]

Kompiuterinių žaidimų mėgėjus siūlome suklusti. Šveicarijos mokslininkai įrodė, jog per dažnas žaidimas kompiuteriniu žaidimu „PlayStation” gali sukelti skausmingą odos uždegimą.
Ligą sukelia artimas rankos bei žaidimų pultelio kontaktas, spaudimas, dėl kurio odoje atsiranda skausmingi plotai, panašūs į nuospaudas. Įtemptas rankos spaudimas, stūmimas į pultelį ir prakaitavimas ilgą laiką pažeidžia odą, ją sudirgina, teigia mokslininkai. Pasirodo, jog [...]

Diarėjos ir kvėpavimo ligų priežastis, sukelianti 3,5 milijonus vaikų mirčių kasmet besivystančiuose regionuose, pasirodo yra higienos stoka, ypač retas rankų plovimas. Tinkama higiena tokiose srityse dažnai yra prabanga, kurią galima sau leisti ne kasdien.
Buvo atliktas tyrimas Kinijos pradinėse mokyklose, siekiant nustatyti, ar dažnesnis rankų plovimas gali sumažinti ligų riziką. Programa buvo vykdoma nuo 1995 metų [...]

Gera ventiliacija yra bene svarbiausias faktorius, norint išlaikyti namus kuo švaresnius. Jei negyvenate greta labai judrios gatvės, kiemo oras bus daug geresnis nei esantis namuose. Tai lemia ir gyventojų sveikatos būklę. Mokslininkai skatina vėdinti namus kuo dažniau, net jei kol kas nejaučiate sveiaktos pablogėjimo.
Namie gausu anglies  monoksido dujų. Nors jų nematome ir neužuodžiame, šios dujos [...]

Sveikas maistas vilioja vis daugiau žmonių, tačiau dažnai susidarome klaidingą įspūdį, kurie produktai yra tikrai sveiki. Jei nevalgome bulvių traškučių, dar nereiškia, kad sveikai maitinamės. Įdomu ir tai, kad daugelyje restoranų patiekiamos salotos taip pat nėra sveikos. Greičiausiai apie mišraines su daug majonezo neverta net užsiminti.
Sveikas salotas visų pirma reiktų gaminti iš ekologiškų produktų - [...]

JAV mokslininkai įrodė, jog racionas, kuriame gausu fruktozės gerina suaugusių laboratorinių žiurkių atmintį. Fruktozė - tai meduje, vaisiuose, daržovėse ir uogose randamas natūralus cukrus, kuris dukart saldesnis nei mums įprastas cukrus.
Žiurkių racioną iki 60 procentų sudarė fruktozė. Tuomet jos buvo patalpintos į baseiną, kuriame buvo takeliai žiurkėms išsigelbėti. Pastebėta, kad po fruktozės dietos žiurkės lengviau [...]

Mokslininkai pastebėjo, jog dauguma sauso ar konservuoto maisto lieka nepakitę ir pasibaigus jų galiojimo terminui. Ar tai nekenkia žmonių sveikatai?
Pastebėta, jog sausi ir tinkamai laikomi maisto produktai gali ilgus metus likti nesugedę, nes bakterijų dauginimąsi, rūgimą ar puvimą sukelia drėgmė, šiluma ir šviesa. Buvo ištirtos 28 metų senumo avižos. Tačiau jos buvo visiškai tinkamos vartoti. [...]

Genetiškai modifikuotas maistas - tai toks maistas, kurio genetinė medžiaga yra pakeista ir įgijusi kitų augalų, mikrobų ar gyvūnų savybių, kurios negalėtų atsirasti natūraliu būdu. Tokie produktai pradėti legaliai gaminti nuo 1990 metų. Daugiausia genetiškai modifikuojamos sojos, pomidorai, ryžiai, kukurūzai. Genetiškai modifikuotas maistas vertinamas prieštaringai, nes dar iki galo neištirtas jo poveikis sveikatai bei ekosistemoms. [...]

senesni įrašai »