BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Dolma
turkiški balandėliai

Skiriamos dvi dolmos rūšys: šalta, taip vadinama, alyvų aliejaus dolma, kuri paskaninama citrinos sultimis, ir karšta dolma, kuri panaši į lietuviškus balandėlius, tačiau valgomi su jogurtu. Tradiciškai abu valgiai vyniojami į vynuogių lapus. Tada patiekalas vadinamas sarma. Taip pat galima naudoti ir kopūstų lapus ar saldžiuosius pipirus.
Turkai, norėdami pavaišinti svečią, būtinai susuks dolmą su šaltu alyvų aliejumi, tuo parodydami svečio svarbumą, nes patiekalo gaminimas gana ilgas.

Reikės:
1 stiklinės aliejaus,
4 didelių susmulkintų svogūnų,
1 stikl. cukraus,
4 stikl. ryžių,
1/ 2 stikl. riešutų,
1/ 2 stikl. razinų,
1 nubraukto šaukšto druskos,
pusės šaukštelio cinamono,
pusės šaukštelio džiovintų mėtų,
2 stikl. vandens,
apie 0,5 - 1kg saldžiųjų pipirų, kopūsto gūžės ar vynuogių lapų (tinka ir konservuoti).

Karštame aliejuje paskrudiname riešutus, kol paraus. Atskirai į keptuvę suberiame susmulkintus svogūnus, pakepiname, maišydami apie 5 minutes, kol jie pagels. Tada supilame nuplautus ryžius, riešutus, razinas, druską, cukrų, įpilame 2 stiklines vandens ir išmaišome. Uždengus paliekame ant nedidelės ugnies, kartais pamaišome, kol nebeliks vandens. Nuimame nuo ugnies ir, kai truputį atvės, sudedame cinamoną su sutrintomis mėtomis ir išmaišome. Įdaras paruoštas.
Jei norime įdaryti pipirus, tada nupjauname pipiro “kepurę” kartu su koteliu ir išvalome vidų. Kemšame įdarą ir uždedame kepurę. Jei turite puodą su kiaurasamčiu viduje, naudokit tokį, nes bus mažiau tikimybės prisvilinti patiekalą. Sudėję paprikas į puodą, ant viršaus uždedame lėkštę ir užpilame 1 stikline vandens bei trupučiu aliejaus. Verdame ant labai mažos ugnies, apie 30 - 45 min. Vis patikrinkit, kad valgis neprisviltų, jei reikia, įpilkit dar verdančio vandens.
Darant dolmą su konservuotais vynuogių lapais, išėmus juos reikia palaikyti karštame vandenyje, nes kitaip lapai bus per sūrūs. Jei naudojame šviežius lapus, juos reikia labai trumtai pavirti ar nuplikyti verdančiu vandeniu apie 2-5 min.
Naudojant kopūstų lapus, renkamės kuo didesnį kopūstą. Turkai tam turi net specialią kopūstų rūšį, vadinamą “dolmalik lahana” – tai didelis, minkštas, plokščios formos kopūstas. ?špjauname kopūsto šerdį, likusį kopūstą dedame į puodą su verdančiu pasūdytu vandeniu. Kai suminkštėja lapas, jį išimame, apipjaustome visas storas gyslas, kad gautųsi visur plonas “lapas”, į jį dedame įdarą ir suvyniojame.
?švirusią ir ataušusią dolmą dedame į indą bei papuošiame citrinos skiltelėmis.

Turkiškos paprikos su mėsa

Reikės:
0,5 - 1kg turkiškų paprikų,
1 svogūno,
200 - 300 g smulkiai supjaustytos mėsos
2 stambiai pjaustytų pomidorų
druskos,
pipirų,
alyvų aliejaus,
2 skiltelių česnako.

Iš paprikų išimame sėklas ir perpjauname į 4 – 5 dalis. Į keptuvę įpilame alyvų aliejaus tiek, kad galėtume pakepinti svogūną. Kai svogūnai pagelsta, sudedame mėsą ir ją gerai iškepame. Tuomet dedame paprikas, suberiame smulkintą česnaką, pipirus, pomidorus ir pasūdome. Troškiname ant nedidelės ugnies apie 30 minučių, kol paprikos suminkštės.

Jogurto sriuba

Reikės:
1.5 litro vištienos sultinio,
50 g miltų,
70 g ryžių,
250 g jogurto,
60 g sviesto,
1 kiaušinio trynys,
druskos,
mėtų,
pipirų.

Sultinyje išverdame ryžius, miltus pakepiname svieste ir sudedame į ryžius, nuolat maišydami. .Jogurtą išplakame su tryniu ir pilame į sriubą. Vėl nuolat maišome. Pakaitiname sriubą iki virimo. Įdedame druskos, mėtų ir nuimame nuo viryklės. Keptuvėje išlydome šaukstelį sviesto, jame trumpai pakepiname pipirus ir užpilame ant sriubos. Viską gerai išmaišome.

Turkiški šašlykai

Reikės:
600 g avienos,
150 g lašinukų,
200 g svogūnų,
100 g pomidorų,
300 g ryžių,
3 skiltelių česnako,
2 šaukštų stambiai supjaustytų petražolių,
2 šaukštų sviesto,
2 šaukštų pomidorų pastos,
acto,
kvapiųjų ir juodųjų pipirų,
druskos,
aliejaus.

Mėsą supjaustome maždaug 4 cm skersmens apvaliais griežinėliais. Česnaką supjaustome smulkiai, svogūnus - plonais žiedais. Mėsą pasūdome, apibarstome česnakais, maltais kvapiaisiais ir juodaisiais pipirais, pašlakstome actu. Sluoksniuodami su svogūnais (kelis šaukštus svogūnų atidedame), sudedame mėsą į atskirą indą, pridengiame ir marinuojame 2-3 valandas.
Išverdame ryžius. Į verdantį vandenį (jo turi būti du kartus daugiau nei ryžių) suberiame ryžius, įdedame truputį aliejuje pakepintų svogūnų, sudedame pomidorų pastą, pasūdome ir išmaišome. Verdame ant silpnos ugnies. Kai ryžiai sugeria visą drėgmę, išmaišome.
4 cm pločio lašinukų gabalėlį supjaustome plonomis riekelėmis. Griežinėliais supjaustome pomidorus. Avieną, pomidorus ir svogūnus susmeigiame ant iešmų. Kepame grilyje 25 minutes.
Ryžius sudedame į lėkštes. Ant jų - šašlyką. Apibarstome petražolėmis.
Atskirai galima patiekti šviežių daržovių salotų.

Turkiška arbata

Tam, kad pasigamintumėte tikros turkiškos arbatos, namuose reiktų turėti specialų arbatinuką, kuris turi dvi dalis. Tuomet į apatinį arbatinuką pripilkite vandens, o į viršutinį įdėkite sausų arbatžolių. Palaukite, kol užvirs ir vandenį truputį pavirinkite. Tada verdančiu vandeniu užpilkite žoles, truputį paskalaukite, ir nupilkite vandenį. Vėl žoles dėkite ant arbatinuko ir pakaitinkite. Tuomet pripilkite apatinį arbatinuką pilną vandens ir užvirę, užpilkite juo arbatžoles.

Rodyk draugams


Komentarai



1 komentaras

  1.    sole 2009-03-22 02:38

    seip tai galetu prie kiekvieno patiekalo but nuotrauka…

Vardas (privalomas)

El. paštas (privalomas)

www

Dėstyk savo mintis.